Blog
Tiskové zprávy

Autor: Fujifilm

Představujeme FUJIFILM X-M5

Zpět na články
Sdílej tento článek

TOKIO, 14. října 2024 - Společnost FUJIFILM Corporation (prezident a generální ředitel, zástupce ředitele: Teiichi Goto) oznamuje uvedení nejnovějšího modelu digitálního fotoaparátu s názvem „FUJIFILM X-M5“ (X-M5). Jedná se o nový přírůstek do řady bezzrcadlových digitálních fotoaparátů řady X, které jsou známé svým kompaktním a lehkým tělem, vynikající kvalitou obrazu vycházející z vlastní technologie reprodukce barev.

X-M5 je digitální bezzrcadlový fotoaparát s kompaktním a lehkým tělem o hmotnosti přibližně 355g (včetně baterie a SD karty), což z něj činí v současnosti nejlehčí fotoaparát řady X. Fotoaparát X-M5 je vybaven celou řadou funkcí, včetně automatického zaostřování s detekcí objektu, které dokáže pomocí umělé inteligence rozpoznat pohybující se objekty, jako jsou zvířata, automobily a další. X-M5 zvládá natáčet video v rozlišení 6,2K/30P. Tento fotoaparát tedy umožňuje vytvářet kvalitní foto i video obsah. Kromě těchto funkcí se vyznačuje kvalitním vzhledem charakteristickým pro řadu X.

Fotoaparát X-M5 je ideální pro širokou škálu uživatelů, od začínajících fotografů a videotvůrců až po fotografické nadšence, kterým umocní radost z fotografování.

 

X-M5 je digitální bezzrcadlový fotoaparát vybavený snímačem „X-Trans™ CMOS 4“* s rozlišením 26,1 megapixelu a vysokorychlostním „X-procesorem 5“ pro zpracování obrazu. Tato kombinace umožňuje pořizovat snímky a video o vysoké kvalitě. Na horní panelu je umístěn volič simulace filmu, který slouží k přepínání režimů „simulace filmu“ a umožňuje uživatelům vychutnat si různé barevné profily podobně, jako by měnili fotografický film v klasickém fotoaparátu.

Fotoaparát X-M5 je vybaven funkcemi pro záznam videa ve vysoké kvalitě, jako je 6,2K/30P 4:2:2 10bitů. Toto video je ukládáno přímo na SD kartu, která je vložená ve fotoaparátu. O stabilizaci obrazu se stará výkonný digitální stabilizátor a vysoce výkonný vestavěný mikrofon navíc podporuje pohodlné nahrávání videa. Pokud jde o režim Vlog, tak ten nově nabízí „režim krátkého videa 9:16“ a usnadňuje tak natáčení videí na výšku.

* X-Trans je ochranná známka registrovaná FUJIFILM Corporation.

1. Vlastnosti produktu

(1) Kompaktní, lehké tělo a design, díky kterému si budete chtít fotografování užít

  • Váží přibližně 355g a měří 111,9 mm na šířku, 66,6 mm na výšku a 38,0 mm do hloubky. Díky extrémně lehkému a kompaktnímu tělu jej můžete snadno přenášet a užívat si fotografování každý den.
  • Navzdory kompaktním rozměrům má fotoaparát vysoce kvalitní vzhled řady „X“. Symetricky umístěné voliče na horním panelu podtrhují krásu fotoaparátu.

 

  • Ovladač simulace filmu je vhodně umístěn na levé straně horního panelu. Uživatelé mohou snadno přepínat mezi celkem 20 režimy simulace filmu podle fotografovaných objektů a scén. Díky tomu si může uživatel snadno  vychutnat různé barevné profily ve statických i dynamických scénách.
  • Vpravo na horním panelu se nachází volič režimů. V režimu AUTO fotoaparát automaticky rozpozná optimální režim nastavení pro danou scénu, což umožňuje i začínajícím uživatelům digitálních fotoaparátů snadno vytvářet kvalitní snímky a videa. 

(2) Je vybaven vysoce výkonným snímačem a vysokorychlostním procesorem pro zpracování obrazu. Snímač s procesorem zajišťují vysokou kvalitu obrazu a výkonné automatické zaostřování.

  • Fotoaparát X-M5 je vybaven snímačem „X-Trans™ CMOS 4“ s technologií BSI, přibližně 26,1 megapixely a nejnovějším vysokorychlostním procesorem pro zpracování obrazu „X-Processor 5“. To umožňuje fotografovat ve vysoké obrazové kvalitě s nízkou spotřebou energie.
  • Fotoaparát je vybaven automatickým ostřením s detekcí objektu, které bylo vyvinuto pomocí technologie deep learning a doplňuje stávající automatické ostření na oči a tvář. Pomocí umělé inteligence byla přidána detekce zvířat, ptáků, automobilů, motocyklů, jízdních kol, letadel, vlaků, hmyzu a dronů*.
  • Nejnovější prediktivní algoritmus automatického zaostřování zajišťuje vysoký výkon sledování pohybujících se objektů a vysokou přesnost ostření, a to i ve scénách s nízkým kontrastem.

* Nastavte položku Detekce objektu na „Pták“, pokud chcete detekovat hmyz, a na „Letadlo“, pokud chcete detekovat drony.

(3) 6.2K/30P video a další pokročilé video funkce

  • X-M5 umožňuje nahrávat 6.2K/30P 4:2:2 10bit video přímo na SD kartu ve fotoaparátu. Dále podporuje video funkce jako je 4K/60P a 1080/240P.
  • Fotoaparát je vybaven výkonnou digitální stabilizací obrazu. Je účinná nejen při drobných otřesech fotoaparátu, ale i při velkých otřesech, které vznikají při natáčení videa za chůze.
  • Poprvé v naší řadě digitálních fotoaparátů jsou k dispozici tři vestavěné mikrofony. Podle situace si můžete vybrat ze čtyř možností směrování mikrofonů: prostorový, přední, zadní nebo přední a zadní. Fotoaparát je také jako první vybaven funkcí steady-state redukce šumu, která redukuje šum, který se stále ozývá při určité frekvenci, například hluk klimatizace.
  • Režim Vlog umožňuje uživatelům intuitivně měnit parametry natáčení na dotykovém LCD. Díky vylepšení počtu a umístění ikon je nahrávání videa ještě intuitivnější. Nový „režim krátkého videa 9:16“ navíc umožňuje uživatelům snadno natáčet a sdílet vertikální videa, která jsou oblíbená na různých sociálních sítích.
  • Do nastavení datových toků, které lze zvolit v „Nastavení nahrávání médií“ při natáčení videa, byly přidány nové přenosové rychlosti 8 Mb/s a 25 Mb/s. Snížený datový tok zkracuje dobu nutnou pro přenos videa do externích zařízení, jako jsou chytré telefony. Toto nastavení přispívá k rychlejšímu přenosu obsahu na sociální sítě.

2. Volitelné příslušenství

Chladící ventilátor „FAN-001“*1 (již v prodeji)

  • Tento chladicí ventilátor lze připevnit k zadnímu panelu těla fotoaparátu (LCD musí být vyklopený), což umožňuje dlouhé hodiny fotografování a nahrávání videa při vysokých teplotách. Napájení ventilátoru lze zajistit z těla fotoaparátu.

Tripod Grip „TG-BT1“*2 (již v prodeji)

  • Tento grip zlepšuje ovladatelnost a držení fotoaparátu a zároveň přidává funkci stativu. Uživatelé mohou pohodlně pořizovat autoportréty a záběry například od země, kde je běžně obtížné udržet fotoaparát ve správné poloze. Jako stativ lze TG-BT1 použít pro širokou škálu situací od focení skupinky až po využití jako stativu na stůl.

*1 Kompatibilní modely: X-M5, X-H2s, X-H2, X-S20.
*2 Kompatibilní modely: X-H2S (Ver.3.00 nebo pozdější, X-H2 (Ver.1.2 nebo pozdější), X-T5 (Ver.1.00 nebo pozdější), X-T4 (Ver.1.70 nebo pozdější), X-T3 (Ver.4.50 nebo pozdější), X-S20, X-S10 (Ver. 2.60 nebo pozdější), X-T30 II (Ver. 1.20 nebo pozdější), X-T30 (Ver. 1.50 nebo pozdější).

Blog

NEWSLETTER

NEPROMEŠKEJTE ŽÁDNOU NOVINKU

Zadáním emailu potvrzujete souhlas s použitím údajů pro marketingové účely