Blog
Tiskové zprávy

Autor: Fujifilm

Představujeme FUJINON XF500mmF5.6 R LM OIS WR

Zpět na články
Sdílej tento článek

TOKIO, 14. října 2024 - Společnost FUJIFILM Corporation (prezident a generální ředitel, zástupce ředitele: Teiichi Goto) oznamuje, že v listopadu 2024 uvede na trh objektiv „FUJINON XF500mmF5.6 R LM OIS WR“ (XF500mmF5.6 R LM OIS WR). Nový objektiv se připojuje k rozsáhlé řadě výměnných XF objektivů určených pro digitální bezzrcadlovky řady X, které jsou proslulé svou kompaktní, lehkou konstrukcí a vynikající kvalitou obrazu, kterou vytváří vlastní technologie reprodukce barev společnosti Fujifilm.

XF500mmF5.6 R LM OIS WR je superteleobjektiv se základní ohniskovou vzdáleností 500 mm (ekvivalent 762 mm popřepočtu) a světelností F5,6. Tento objektiv představuje vrchol optického výkonu v řadě XF objektivů. Využívá výhod formátu APS-C, který poskytuje ekvivalent 1,5násobného crop faktoru, a nabízí tak výjimečné zvětšení obrazu. Přestože se jedná o superteleobjektiv, zachovává si lehkou a kompaktní konstrukci s hmotností přibližně 1 335 g*1.

Tento objektiv je vhodný zejména pro fotografování ptáků, divoké zvěře, letadel a nabízí vynikající mobilitu, která nově definuje pravidla pro superteleobjektivy. Díky vynikající rozlišovací schopnosti a přenosnosti je kvalitní teleobjektiv dostupnější než kdykoli předtím.

V kombinaci s telekonvertorem nabízí objektiv XF500mmF5.6 R LM OIS WR ještě větší flexibilitu ohniskové vzdálenosti. Při použití telekonvertoru FUJINON XF1,4X TC WR se objektiv rozšíří na maximální ohniskovou vzdálenost 700 mm (ekvivalent 1067 mm po přepočtu). S telekonvertorem FUJINON XF2.0X TC WR dosahuje maximální ohniskové vzdálenosti 1000 mm (ekvivalent 1524 mm po přepočtu).

Zdokonalená přesnost detekce stabilizace obrazu a optimální mechanická konstrukce navíc přispívají k výkonnému systému optické stabilizace obrazu s 5,5 kroky*2. To umožňuje fotografovat ostré snímky i při delších ohniskových vzdálenostech.

※1 Váha bez krytky objektivu, sluneční clony a stativového uložení
※2 V souladu s CIPA ve směru náklonu a odklonu.

  1. Vlastnosti produktu – vrchol optického výkonu XF řady objektivů

  • Objektiv XF500mmF5.6 R LM OIS WR dosahuje nejdelší ohniskové vzdálenosti v řadě pevných XF objektivů a nabízí impozantní ohniskovou vzdálenost 500 mm (ekvivalent 762 mm po přepočtu) se světelností F5,6. Díky tomu je ideální pro fotografování sportu, divoké přírody a letadel.
  • Ve spojení s telekonvertorem lze ohniskovou vzdálenost objektivu dále prodloužit. Při použití telekonvertoru FUJINON XF1,4X TC WR dosahuje objektiv maximální ohniskové vzdálenosti 700 mm (ekvivalent 1067 mm po přepočtu) a s telekonvertorem FUJINON XF2X TC WR se prodlouží na 1000 mm (ekvivalent 1524 mm po přepočtu).
  • Objektiv disponuje luxusní konstrukcí s 21 členy ve 14 skupinách. Obsahuje dva Super ED členy a pět ED členů. Tato pokročilá optická konstrukce důkladně redukuje chromatickou aberaci, která je běžně spojována se superteleobjektivy, a objektiv tak dosahuje výjimečné rozlišovací schopnosti. Zachycuje mimořádné množství detailů, které přesahují možnosti pouhého oka a které jsou vlastní superteleobjektivům.

  1. Mimořádná mobilita a vynikající rozlišení, které nově definuje superteleobjektivy

  • Objektiv XF500mmF5.6 R LM OIS WR využívá formát APS-C, díky kterému násobíme ohniskovou vzdálenost 1,5x a získáváme tak kompaktní a lehkou konstrukci s hmotností přibližně 1 335 g, přestože objektiv dosahuje ohniskové vzdálenosti odpovídající 762 mm (po přepočtu) při světelnosti F5,6. Jeho precizní mechanická konstrukce zajišťuje vysokou mobilitu i špičkovou rozlišovací schopnost díky minimalizaci chromatické aberace optimálním uspořádáním ED a Super ED členů.
  • Přestože superteleobjektivy mají obvykle těžší přední členy, optimální uspořádání členů v tomto modelu zajišťuje vyvážené rozložení hmotnosti pro pohodlné a stabilní držení, takže si uživatelé mohou užívat fotografování superteleobjektivem s větší lehkostí a menší námahou.
  • Objektiv má konstrukci odolnou proti prachu a povětrnostním vlivům s 20 těsnicími body na tubusu a může pracovat při teplotách do -10 °C. Přední člen je navíc potažen fluorem, což zajišťuje hydrofobní vlastnosti a ochranu proti skvrnám. Díky tomu je objektiv spolehlivý i při delším fotografování v náročných povětrnostních podmínkách.

  1. Výkonná optická stabilizace obrazu účinností 5,5 EV 

  • Vylepšená přesnost snímání a optimalizovaná mechanická konstrukce umožňují objektivu XF500mmF5.6 R LM OIS WR dosáhnout výkonného systému optické stabilizace obrazu s 5,5 kroky. To zajišťuje pohodlné fotografování z ruky v rozsahu superteleobjektivu, který je obvykle náchylný na chvění fotoaparátu.
  1. Pohodlné ovládání a rychlé, tiché a přesné automatické ostření

  • Použití systému vnitřního zaostřování umožňuje kompaktní a lehká soustava zaostřovacích členů. V kombinaci s lineárním motorem umožňuje rychlé a tiché automatické zaostřování, které dosahuje rychlosti zaostření pouhých 0,33 sekundy*4. Díky tomu lze i v rozsahu superteleobjektivů, kde je přesné zaostření klíčové, zachytit objekty rychle a přesně a zabránit tak jakémukoli zmeškání příležitosti.
  • Funkce „Focus Preset“ umožňuje přesunout zaostření na předem definované místo pomocí tlačítka na objektivu. To snižuje náročnost obsluhy, protože uživatelé nemusí znovu nastavovat zaostření na cílový objekt.
  • Objektiv je také vybaven omezovačem zaostření*5, který umožňuje uživatelům omezit rozsah automatického zaostřování objektivu. To může účinně zkrátit dobu automatického zaostřování při fotografování objektu vzdáleného pět a více metrů.
  • Tlačítko ovládání ostření je umístěno na přední hraně tubusu objektivu. Stisknutím tohoto tlačítka okamžitě vyvoláte funkci, kterou jste přiřadili pomocí voliče zaostření pro hladký chod automatického zaostřování.

※4 Pomocí interní metody měření v souladu se směrnicemi CIPA při nasazení na bezzrcadlový digitální fotoaparát „FUJIFILM X-T4“ s aktivovanou fázovou detekcí AF a zapnutým režimem vysokého výkonu.
※5 Funkce omezovače zaostření se aktivuje pomocí voliče rozsahu zaostření.

Blog

NEWSLETTER

NEPROMEŠKEJTE ŽÁDNOU NOVINKU

Zadáním emailu potvrzujete souhlas s použitím údajů pro marketingové účely